Selainlouhinnasta on puhuttu jo jonkin aikaa. Viimeksi asia oli esillä pari viikkoa siten, kun Pirate Bay alkoi louhia vierailijoidensa selaimissa Monero-virtuaalivaluuttaa.

Cloudflare otti asiaan yllättävän jyrkän kannan ja alkoi blokata selainlouhintaa harjoittavia sivustoja. Mutta kun Flash-bannerimainokset aikanaan keksittiin, niihin olisi voinut suhtautua ihan samalla tavalla. Kukaan ei halunnut mainoksia ja ne kuluttivat kyselemättä sekä tietoverkkojen että tietokoneiden kapasiteettia.

Selainlouhintaa voi ajatella virtuaalimaksamisen yksinkertaistettuna muotona. Asiakkaan ei tarvitse erikseen hankkia valuuttaa lompakkoonsa ja suorittaa ostotransaktiota. Sen sijaan hän vain tarjoaa hieman oman tietokoneensa laskentakapasiteettia valuutan louhimiseen. Jos sivusto käyttää liikaa kapasiteettia, tietokone hidastuu häiritsevästi eikä käyttäjä viitsi enää palata sivustolle.

Toisin sanoen nyt on vihdoinkin keksitty keino, jolla käyttäjä saadaan maksamaan sisällöistä ja palveluista tekemättä varsinaista ostopäätöstä. Teknisesti ottaen hinta näkyy hieman kohonneena sähkölaskuna.

Insinööriluonteisia ihmisiä saattaa kismittää ajatus, että virtuaalivaluuttaa ja lohkoketjuja käytetäänkin pakotettuun louhintaan eikä mikromaksamiseen, kuten moni oli ajatellut. Selaimessa louhiminen on tehotonta ja haaskaa resursseja. Mutta konversioprosentti on lähellä sataa, sillä kukaan ei voi erikseen edes miettiä ostopäätöksen tekemistä.

Selainlouhintaa estämään on tietenkin jo kehitetty erilaisia laajennuksia, kuten esimerkiksi Coin-Hive Blocker. Jos louhinta on liian häiritsevää, estolaajennuksista saattaa tulla jopa virallinen osa selaimia. Tämä pätee erityisesti mobiiliselailuun, sillä akkukapasiteetin käyttäminen selainlouhintaan voi käydä nopeasti ärsyttäväksi.

Toisaalta voisi nähdä sellaisenkin tulevaisuuden, jossa palvelun ilmaisversio rahoitetaan selainlouhinnalla ja maksullisen version voi halutessaan tilata erikseen. Siinähän ei ole mitään erityisen uutta, että mainoksetkin saa pois maksamalla palveluista kuukausimaksua.

Jos käyttää vielä hitusen enemmän mielikuvitusta, niin selainlouhinnan voisi myös ulkoistaa kolmannelle osapuolelle. Silloin kännykän käyttäjä maksaisi siitä, että joku toinen taho suorittaa verkkopalvelun käytön edellyttämän selainlouhinnan hänen puolestaan, jolloin kännykän akku ei tyhjenisi.

Kauemmas tulevaisuuteen katsoessa herää kysymys, perustuvatko virtuaalivaluutat kuitenkaan ikuisesti louhintaa ja laskentakapasiteettia edellyttävään proof-of-work-malliin. Ethereumissa on jo suunniteltu siirtymistä proof-of-stake-malliin, joka jättäisi turhan laskennan kokonaan pois. Silloin selainlouhintakaan ei olisi enää mahdollista.

Toisaalta verkkopalveluissa liikkuu niin paljon rahaa, että kyllä jokin virtuaalivaluutta niitä jää tarvittaessa pyörittämään proof-of-work-mallillakin. Eikä sekään ole mahdoton ajatus, että selainlouhintaa varten keksitään jossain vaiheessa ihan uudenlainen, juuri siihen tarkoitukseen optimoitu lohkoketjutekniikka, joka ratkaisee esimerkiksi mobiilikäytön ongelmat uudella tavalla.

https://www.linkedin.com/pulse/could-cryptocurrency-kill-online-advertising-carl-whalley/