Facebookin uusi Prepack-työkalu antaa esimakua siitä, millaista ohjelmointi on tulevaisuudessa. Se korjaa lepsusti kirjoitetun ohjelmakoodin automaattisesti tehokkaaksi. Ohjelmoijan ei tarvitse enää keskittyä koodin yksityiskohtien optimointiin. Sen sijaan hän voi keskittyä itse sovellukseen ja sen ominaisuuksiin.

Tämän vuoksi ohjelmoinnin opiskelemisessa ja opettamisessa ei kannata liikaa keskittyä yksityiskohtiin. Abstraktiotaso nousee. Ohjelmoijan näkökulmasta tärkeintä on ymmärtää, miten reaalimaailman käsitteet ja ongelmat osataan mallintaa sovelluksiksi.

Jatkossa ohjelmakoodinkin rooli pienenee entisestään. Yhä suurempi osa sovelluksista mallinnetaan Amazonin Step Functionsin kaltaisilla visuaalisilla ympäristöillä. Bisneslogiikkaa ei enää upoteta vaikeaselkoiseen koodiin, vaan se on tarkasteltavissa ja muokattavissa graafisessa muodossa suoraan webbiselaimessa.

Oleellista tässä kaikessa on se, että korkeampaan abstraktiotasoon siirtyminen ei ole koskaan sataprosenttista. Kaikkia sovelluksia ei tulla suunnittelemaan visuaalisesti kaavioita piirtelemällä. Se yksi prosentti täytyy edelleen koodata Lambda-funktioksi tai ajaa Docker-konteissa omilla palvelimilla.

Nykyisten pilviympäristöjen nerokkuus piilee siinä, että ne sallivat näiden osuuksien yhdistelyn toisiinsa saumattomasti. Suurin osa kehitystyöstä voidaan tehdä kaikkein uusimmilla ja tuottavimmilla työkaluilla, mutta samalla se hankalampi pieni osa integroituu osaksi samaa sovelluskokonaisuutta.

Kiitos Juhalle Prepackin linkittämisestä. :-)

https://prepack.io/