Apple julkaisi äsken odotetun iPadin, mutta wow-faktori jäi puuttumaan. Laite tekee periaatteessa ihan samaa kuin aiemmatkin netbookit ja tabletit: antaa surffata nettiä, kirjoittaa sähköpostia ja lukea e-kirjoja.

Toisaalta alkuperäinen iPhone oli ihan samanlainen julkistus. Se ei ollut ensimmäinen kännykkä, jossa oli kosketusnäyttö tai webbiselain. Sen sijaan se oli ensimmäinen kännykkä, jossa nämä ominaisuudet toimivat todella hyvin.

Näkisin iPadin samanlaisena tuotteena. Se toteuttaa netbookien ja tablettien tyypilliset käyttötarkoitukset niin hyvin, että iPadin jälkeen ei enää huvita koskeakaan Microsoftin jumitteleviin kynätabletteihin tai Asuksen hitaisiin ja painaviin netbookkeihin. Apple on perinteisesti aina onnistunut optimoimaan käyttöjärjestelmän nopeuden hardwaren tasoa vastaavaksi. Ja iPad painaa 680g siinä missä kaikki netbookit ovat järjestään yli 1kg.

Itse olen tottunut kanniskelemaan mukanani 1140g painoista Eee PC 901:tä (asennettuna Chromium OS ja Ubuntu 9.10). Lisäksi tarvitsen yleensä virtalähteen ja Wekkulan 3G-yhteyttä varten. Niin ja 290g painoisen Kindlen e-kirjojen lukemiseen.

Jos pienen ja kevyen iPadin akku kestää koko päivän ja yksi laite korvaa nämä kaikki vermeet laukussani, vaihdan kyllä siihen. Varsinkin jos Amazonin Kindle for iPhone toimii iPadissa yhtä hyvin kuin Applen oma iBooks.