Tämä artikkeli panee taas ajattelemaan. Kaikki ISP:t myyvät tänä päivänä ylibuukattua Internettiä. Se aiheuttaa hirveästi ongelmia, kun aletaan siirtyä aikakauteen, jossa suurin osa liikenteestä on videota. Asiakkaan ostama 10 Mbit/s-liittymä onkin todellisuudessa hädin tuskin joitakin satoja kilobittejä, jos kaikki käyttävät nettiä yhtaikaa.

Monet ISP:t syyttävät tietysti paniikinomaisesti P2P-käyttäjiä. Totuus kuitenkin on, että ei se ole P2P, josta tässä on kysymys, vaan video. Videopalvelut tulevat syömään jatkossa yhä enemmän kaistaa, ja kun leffoja alkaa joskus saada laillisesti ja toimivasti, niin kaikkea ei tarvitse enää warettaa.

Ylibuukkauksen ongelma pitäisi kuitenkin saada korjattua. Mielestäni ainoa keino olisi tehdä kunnon korjausliike kaikille ISP:ille kerralla siten, että nettikapasiteettia saisi markkinoida ainoastaan jos sitä todella on olemassa. Kotiin tulevan ADSL-letkun tai kaapelimodeemin paksuus on nimellistä. ISP:iltä pitäisi edellyttää, että myös runkoverkkojen ja FICIX-yhteyden kapasiteetti riittää kaikille käyttäjille, ja mieluiten vielä joku säädös ulkomaan yhteyksistäkin.

Tällä tavoin asiakas tietäisi, että hänellä on oikeasti se 10 Mbit/s käytettävissään kaikkien uusien videopalveluiden katsomiseen.