blogimg/blog_183.gif

Kasvi blogittaa uraanin loppumisesta. Pointti on, että ihan niin kuin öljy loppuu ennen pitkää, samoin käy uraanille. Sitä ei siis ilmesty tyhjästä, vaan pitää louhia maaperästä. Siinä mielessä fissiovoimaloilla saadaan ehkä vain joitakin kymmeniä vuosia lisäaikaa öljyyn nähden, ellei louhinta muutu taloudellisemmaksi. Jos rahalla ei olisi väliä, uraania (ja toriumia) riittäisi tuhansiksi vuosiksi.

Toinen juttu on uraanin louhinnan aiheuttama saaste, joka usein unohdetaan mainita ydinjätteen ohella. Reaktoreistahan syntyy varsinaista ydinjätettä aika vähän, ja sitäkin voidaan kierrättää uusiokäyttöön tai hyödyntää paremmin, mutta louhiminen on paljon likaisempi prosessi.

Ihan fiksua ottaa näitä asioita puheeksi poliitikkojen kanssa ja testata heidän tietämystään aiheesta eduskuntavaalien alla.