Kyse ei ole pilakuvista

blogimg/blog_92.jpg

Kävelin eilen kaupungilla ja törmäsin mielenosoitukseen. Joukko suomalaisia muslimeja vastusti Jyllands-Postenin pilakuvia melko rauhallisen tuntuisesti. Rupesin miettimään, että ei tässä tunnu olevan kyse mistään raivohullusta vääräuskoisille uhittelusta, vaan jostain ihan muusta. Miten jokin kauan sitten julkaistu lehtijuttu ylipäätään saa tavalliset ihmiset liikkeelle Helsingissäkin?

Oma selitykseni ilmiölle on yhteisöllisyyden ja yhteisen asian puolustamisen tunne. Muhammedin pilakuvat ovat muslimiyhteisölle vain samanlainen yksittäinen tekijä, kuin vaikkapa Lex Karpela sähköisten oikeuksien puolustajille. Tällaiset tapahtumat saavat ihmiset liikkeelle, mutta taustalla on jotain paljon abstraktimpaa ja laajempaa, jota ilman koko yhteisöä ei olisi olemassa.

Siksi on turha takertua tähän asiaan liittyvissä pohdinnoissa esimerkiksi sananvapauteen tai uskonnon loukkaamiseen. Pohjimmiltaan kyse on jostain paljon suuremmasta konfliktista, jota en itse ainakaan myönnä vielä täysin ymmärtäväni. Kenties se voi olla niinkin yksinkertainen asia, kuin länsimaiden jatkuva sekaantuminen Lähi-idän sisäisiin asioihin.